Mindfulness en Yin Yoga

Ik ben helemaal fan van yin yoga. Mindfulness en yin yoga is een geweldige combinatie. Toen ik de opleiding tot yin yoga docent volgde was ik er een beetje verbaasd over hoeveel overeenkomsten er zijn tussen mindfulness en yin yoga. Nu kan je yin yoga ook nog op verschillende manieren begeleiden, met meer of minder tekst, en houd ik wel het meest van stilte in deze vorm, zodat je in de houdingen naar binnen kunt keren.
Sinds ik mindfulness met yin yoga hebt gecombineer en iedere ochtend een aantal mindful yin yoga oefeningen doe is mijn rugpijn en zijn mijn andere lichamelijke pijnen als sneeuw onder de zon verdwenen.

Deze vorm van yoga past van alle yogavormen het beste bij mindfulness. Ik noem het mindfulness in beweging. Hieronder zal ik uitleggen waarom Mindfulness en Yin Yoga elkaar aanvullen en versterken.

Yin yoga is een meditatieve vorm van yoga waarbij je langere tijd in zittende of liggende houdingen blijft, terwijl je je richt op je ademhaling en het observeren van sensaties in je lichaam. Dit creëert een omgeving die bevorderlijk is voor het cultiveren van mindfulness.

Mindfulness verwijst naar het bewustzijn van het huidige moment, zonder oordeel. Het gaat om het opmerken van gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties terwijl ze zich voordoen, zonder erin meegezogen te worden of erover te oordelen. Yin yoga biedt een ideale setting om mindfulness te beoefenen, omdat de langzame en stabiele houdingen je uitnodigen om in het moment te zijn en je bewust te zijn van wat er in je lichaam en geest gebeurt.

Door de combinatie van mindfulness en yin yoga kun je dieper in contact komen met jezelf. Je leert jezelf observeren zonder oordeel en acceptatie te cultiveren voor wat er zich aandient tijdens de yogapraktijk. Dit kan helpen om je meer bewust te worden van spanningen, emoties en gedachten die zich in je lichaam en geest kunnen manifesteren. Het kan ook bijdragen aan het loslaten van weerstand en het bevorderen van een gevoel van innerlijke rust en welzijn.

Het beoefenen van yin yoga met een mindful houding kan je helpen om meer in balans te komen, stress te verminderen en je algemene welzijn te verbeteren. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de tijd te nemen om te luisteren naar je lichaam en geest tijdens de beoefening.

Yin yoga en de nervus vagus

Yin yoga kan een positieve invloed hebben op het functioneren van de nervus vagus. De nervus vagus, ook wel de ‘zwervende zenuw’ genoemd, is een belangrijk onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat betrokken is bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties, waaronder de hartslag, ademhaling, spijsvertering en stressrespons.

Yin yoga stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van ontspanning en herstel in het lichaam. Door langere tijd in yin yoga-houdingen te blijven, worden de bindweefsels gestimuleerd en kunnen spanningen in het lichaam geleidelijk loslaten. Dit activeert de rust- en herstelrespons, waardoor het parasympathische zenuwstelsel wordt gestimuleerd en de activiteit van de nervus vagus wordt bevorderd.

De activatie van de nervus vagus heeft verschillende gunstige effecten, waaronder het verlagen van de hartslag en bloeddruk, het bevorderen van een rustige ademhaling, het verminderen van ontstekingsreacties en het verbeteren van de spijsvertering. Daarnaast is de nervus vagus ook betrokken bij het reguleren van stemming en emoties, en kan het activeren ervan een gevoel van kalmte en welzijn bevorderen.

Het beoefenen van mindfulness en yin yoga met aandacht voor de ademhaling en het creëren van een ontspannen en rustige sfeer kan helpen om de activiteit van de nervus vagus te versterken. Het regelmatig beoefenen van yin yoga kan bijdragen aan een betere balans in het autonome zenuwstelsel en het bevorderen van een gezonde stressrespons.

Wil je als mindfulness trainer yin yoga gebruiken in je trainingen en coaching, kom dan op 8 september bij mij de bijscholing Mindfulness en Yin Yoga volgen.

Mindfulness met Yin Yoga