Coachen met Mindfulness

De basishouding van de mindfulcoach staat centraal in de opleiding

anurag-next-section-180

Coachen met  Mindfulness

Wat is Mindful coachen

De basishouding van een Mindfulness coach is aandacht. Echte onvoorwaardelijke aandacht voor de ander.

Wanneer een klant bij een Mindfulness coach komt dan voelt hij of zij dat de coach zelf Mindfulness belichaamt. De coach is met volledige aandacht in het nu.

De coach is zelf in staat om zichzelf te benaderen vanuit acceptatie en mildheid en zal door zijn of haar aanwezigheid het veilige klimaat scheppen waarin alles er mag zijn zoals het in dat moment er is.

We hebben het dan over: wat denk je op dit moment, wat voel je, wat voel je in je lichaam.

Niet alleen datgeen wat prettig is maar ook de onprettige sensatie, gevoelens of gedachten.

De basishouding begint bij acceptatie van wat er nu is. En is ruimte om hierbij stil te staan, zonder oordeel. Dat wat er is is er toch al, het heeft geen zin dit weg te duwen of te ontkennen.

De mindfulcoach kijkt met de klant wat zo moeilijk is te accepteren en waar er wel ruimte zit voor verandering.

Mindfulness helpt patronen te doorzien

De coach gaat ervanuit dat de klant zelf de beste kenner is over zichzelf en dat het niet nodig is advies te geven, maar dat je alles uit de persoon zelf kan halen.

Met oefeningen die gericht zijn op je aandacht in het nu trainen helpt de coach de klant automatische patronen te onderzoeken in zichzelf. De vergrootglas erop te leggen, wat gebeurt er nu werkelijk in mij op dit moment. Hoe houdt disfunctioneel gedrag zich in stand. Hoe reageer ik op mijn eigen gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties. Waar gaat mijn energie naar uit, naar de dingen die ik wel of niet kan veranderen. En met welk effect.

Hoe kan ik energie sparen of meer energie krijgen door te doen wat ik wil doen en te accepteren wat ik niet kan veranderen.

Mindfulness vertrouwen

De mindful coach vertrouwt op de kracht van de klant die bij hem of haar komt en zal helpen het vertrouwen van de klant in zichzelf te versterken. Zodat de klant op eigen kracht zijn of haar disfunctionele patronen weet te veranderen.

De mindful coach gebruikt hiervoor instructies en oefeningen uit de klassieke mindfulnesstraining en zet daarnaast ook compassieoefeningen in.

In de Opleiding Mindfulness en Compassiecoach leer je mensen op deze manier te begeleiden.

De data voor de nieuwe opleidingsgroepen vind je onderaan deze pagina:

https://academievoorleven.com/mindfulness-compassiecoach-opleiding/

 

Ervaringen

“Ik heb geleerd bij mezelf te blijven en ruimte te maken voor wat ik belangrijk vindt. Ik voel me veel rustiger, zelf in de hectische werkomgeving waar ik zit.”

“Ik heb in deze Mindfulnesstraining veel tools en inzichten gehad, ik heb een rugzakje gekregen met tools. Ik kan nu ook zien dat gedachten maar gedachten zijn. En het besef dat als ik het NU aankan dat ik de toekomst dan ook aankan geeft mij veel vertrouwen. Ik zorg beter voor mezelf in het nu.”

“Ik heb geleerd de focus in het nu te houden, hoe zwaar de last ook is. Ik heb ontdekt dat ik veel onrust ervaar in mezelf waar ik van weg wil. Nu realiseer ik me dat dat ook van voorbijgaande aard is als ik het op de juiste manier aandacht geef. Ik leef veel meer in het nu en dat helpt me om mezelf niet voorbij te lopen..”

~ Bibi Schultz, coördinator klanten Woningbouwvereniging

“Vanuit rust en stabiliteit kan ik kijken naar gedachten, emoties en zie ze komen en gaan. Ik kan mezelf door de Mindfulnessbeoefening makkelijker laten zien op mijn werk en mijn plek innemen. Ik durf meer dingen. Sinds de Mindfulnesstraining slaap ik heel goed en ben ik een stuk rustiger geworden. Ik heb veel tools gekregen die ik kan inzetten voor als het uit de hand loopt.”

“Mooi dat er zoveel te zien en ontdekken is aan dingen die je voor ‘normaal’ ziet, ik heb weer leren genieten van kleine dingen. Ik kom de laatste jaren uit de dip waar ik  niet wist beginnen hoe ik weer plezier kon voelen in mijn leven. Ik kan nu registreren dat er meer kalmte in mijzelf is..”

“Ik heb het gevoel door de beoefening van Mindfulness dat ik langere tijd op een vakantiereis ben, ik ben aan het genieten en hoef nergens heen. Ik voelde veel spanning en dat heeft nu plaatsgemaakt voor meer rust. Ik vind de oefeningen geruststellen en ervaar meer rust in mijn hoofd."

~

“Mooi dat er zoveel te zien en ontdekken is aan dingen die je voor ‘normaal’ ziet, ik heb weer leren genieten van kleine dingen. Ik kom de laatste jaren uit de dip waar ik  niet wist beginnen hoe ik weer plezier kon voelen in mijn leven. Ik kan nu registreren dat er meer kalmte in mijzelf is..”

~

“Hier kan ik ieder moment van de dag iets mee. Dit is het antwoord op stress. Het geeft me veel handvaten. Ik ben er van overtuigd dat wanneer ik deze training jaren geleden had gevolgd ik geen hartproblemen had gehad.”

~

“Als ik druk ben heb ik nu geleerd te stoppen en te genieten. Alles moest bij mij altijd met een doel te maken hebben. Ik gun mezelf nu meer tijd om iets voor mezelf te doen ipv alleen voor anderen of omdat ik denk dat een ander iets verwacht.”

~

“De begeleiding van Anurag was zeer professioneel, bekwaam en uiterst vriendelijk. Ze is erg goed in het begeleiden van een groep met veel verschillende persoonlijkheden en achtergronden en slaagt er in om ieder individu in de groep persoonlijke aandacht te geven.”

 

~

“Ik vond de training goed in opbouw met een fijne afwisseling van ‘theorie’ en praktijk. Mindfullness is een training die echt werkt om bewuster en meer in het nu te leven met meer aandacht. En misschien komt dat ook wel door de open en heldere manier waarop jij het geeft. Ik vond het prettig dat ik er mijn eigen symbolen aan kan hangen en niet de boedistische.”

~

“Over jou als trainer: Ik heb je met verwondering en bewondering gade geslagen tijdens de training; je straalt rust en een bepaalde sereniteit uit, in mijn beleving speel je geen `rol’ maar ben je daar echt totaal jezelf. Professioneel betrokken, geen gezemel, erg prettig. Bedankt voor het delen van je kennis en je bereidheid om mensen die op zoek zijn naar verlichting daarin te begeleiden.”

 

~

“Ik merk dat ik veel ontspannender ben. Ik ben me veel vaker op de dag bewust van waar ik met mijn aandacht zit. Wat me ook erg geholpen heeft is dat ik nu anders met onprettige gevoelens om kan gaan. Ik had altijd de neiging om er van weg te lopen, letterlijk te gaan hardlopen. Nu weet ik ook dat ik door juist bij stil te staan, de invloed erop vergroot. Dat is echt fijn, het geeft ook echt keuzevrijheid in gedrag. Dank je wel dat je me dit hebt geleerd. Ik heb veel aan de training gehad..”

 

~

“Sinds deze training kan ik veel makkelijker mijn grenzen aan geven. Ik voel nu ook eerder dat ik moe ben en kan dan naar mijn lichaam luisteren. Voorheen zou ik dan door zijn gegaan. Door de dag te beginnen met Mindfulnessoefeningen merk ik dat ik veel rustiger ben op de dag. Ik maak ook makkelijker keuzes. Ik merk dat ik veel beter voor mezelf zorg.”

~

.

Ik heb nog vragen over de opleiding?

rbng
VMBN Vereniging Mindfulnesstrainers
CRKBO_Instelling
ABvC logo