Verdiepende Scholingen voor Mindfulnesstrainers en coaches

anurag-next-section-180

familie opstelling opleidingmindfulness in organisaties Academie voor Levenmindfulness in communicatie

Meike van Tilburg                 Marjolein Beek               Anurag ten Klooster

_____________________________________________________________

Mindfulness Bijscholing
voor Mindfulness Trainers en Coaches

Je vaardigheden verstevigen en verdiepen

Voor mensen die het eerste en/of tweede jaar van de opleiding tot Mindfulness en Compassiecoach/trainer hebben afgerond.
En mensen die elders zijn opgeleid tot Mindfulnesstrainer

Wil je je verder professionaliseren als coach of trainer
en ben je op zoek naar verdieping en inspiratie voor jezelf?

Ben je er (weer) bij?

______________________________

Mindfulness en Yin Yoga  - 3 dagen

Geaccrediteerd door het VMBN als nascholing: 21 PE punten fysieke contacturen en 10 thuisstudie studie-uren. Ook voor het VVM is dit een geschikte nascholing.

Vaak gebruiken Mindfulnesstrainers vooral yogaoefeningen uit de hatha yoga. Yin yoga is echter steeds meer bekend als 'mindfulness in beweging'. Omdat je naar ongemak toebeweegt, je aandacht daar houdt, zonder oordeel, met nieuwsgierigheid, geduld en acceptatie verkent wat je lichaam je laat voelen. Laten en dan merken hoe het ruimte krijgt en jouw soms loslaat. Gericht op vergroten van flexibiliteit in hoofd en lichaam, aandacht trainen, en in de oefeningen selfinquiry, wat gebeurt er in je lichaam, in je gedachten en emoties.

Met Yin yoga begin je zonder opwarming direct in een houding. Je blijft er meestal 3-5 minuten in liggen of zitten. Je richt je je aandacht op de ontspanning van je spieren, een oefening in laten zijn, waarbij je het dieper gelegen bindweefsel oprekt en stimuleert. Met dit oprekken trek je meer vocht aan in je bindweefsel waardoor je gewrichten worden versoepelt en het kraakbeen herstelt.

Doordat je  houdingen langer aangehoud, leer je te ontspannen in de houding, ook als de houding heel onprettig of intens aanvoelt.  Je oefent je met acceptatie en laten zijn met het ongemak om te gaan. Deze mindful benadering heeft zijn effect op het dagelijks leven, omdat het je mentaal veerkrachtiger maakt en stress kan verminderen.

Mindfulness
Door het langer aanhouden van een yin houding,  zittend of liggend, is er ruimte om naar binnen te keren. Je neemt de sensaties van het lichaam, gevoelens en gedachten waar
en bent aanwezig in het moment.

Meridianen
De yin houdingen stimuleren de energiestroom in de meridianen. De levensenergie (chi) zal op deze manier beter stromen. Je organen gaan beter werken en je voelt je fitter, emotioneel stabieler.

Naast de yin yoga zullen we ook oefenen met loopmeditaties en andere bewegende meditaties en hatha yoga.

Twee dagen waarin je yoga yoga leert toe te passen in je eigen mindfulness beoefening en in de begeleiding van andere mensen.

Of gewoon drie lekkere dagen voor jezelf.

Data: 

vrijdag 8 en zaterdag 9 september en vrijdag 22 september

Kosten 475 euro

Trainer: Anurag ten Klooster (mindfulnessopleider en yin-yoga docent)

______________________________

Mindfulness in Communicatie - 2 dagen

Deze training biedt de brug tussen de beoefening van mindfulness wat je meestal alleen doet en hoe je contact maakt en communiceert in je dagelijkse leven.

We hebben allemaal behoefte aan waardering, gehoord en gezien worden. De wens dat de ander je echt hoort en ziet en begrijpt. Dat de ander goed op je reageert.

We weten natuurlijk allang dat we de ander niet kunnen veranderen en dat wat we van de ander verwachten en verlangen een vaak een gemis in onszelf is.

Hoe verbind je deze werelden. Je innerlijke wereld met je eigen behoeftes, ongemak en pijn, en de buiten wereld waarin je met veel verschillende soorten mensen te maken hebt die ook ieder hun eigen behoeften en eigen ongemak en pijn hebben.

Mindfulness en communicatie gaat over hoe je vanuit een mindful basishouding kunt communiceren met de ander. In het moment, bewust van je gedachten, emoties en je lichaam, zonder dat je je daardoor laat meeslepen.

Hoe maak je echt contact. Met jezelf en vanuit het contact met jezelf.
Hoe geef je feedback als je wilt erkennen wat je zelf voelt en wat de ander voelt.
Hoe geef je je behoefte aan.
Hoe neem je je eigen grenzen serieus en geef je die aan in wederzijds respect.

Hoe communiceer je in conflictsituaties.

Bij jezelf blijven in het contact met de ander. Je verplaatsen in het perspectief van de ander en dat communiceren. Op een dieper niveau naar jezelf en anderen luisteren. Kwetsbaar durven zijn. Leven vanuit je waarden.

In deze twee dagen training laten we ons inspireren door de richtlijnen van de Insight Dialogue, ontwikkeld door Gregory Kramer en door Geweldloze communicatie, door Deep listening, door Socrates en brengen wij onze jarenlange ervaring met coachen en het opleiden van coaches en counsellors in.

We wisselen formele mindfulnessoefeningen af met oefeningen in spreken en luisteren aan de hand van verschillende (levens)thema’s en met compassieoefeningen.

Twee fijne dagen om de verbinding met jezelf en anderen te verdiepen.

Data: 23/24 november

Kosten 285 euro 

Trainer: Anurag ten Klooster/Meike van Tilburg

Meld je onderaan deze pagina aan.

_____________________________________

Mindfulness voor Kinderen - 1 dag

In deze dag gaan we door het programma heen zoals je dat bij kinderen kunt aanbieden. Een programma's met overeenkomsten en verschillen met de volwassen training.

Hoe betrek je deze verschillende  leeftijdsgroepen in je training, welke oefeningen biedt je aan. Spelenderwijs en proactief geef je ze een basis mee waar ze in hun verdere leven profijt van kunnen ondervinden.

Marjolein is ervaringsdeskundige als het gaat om Mindfulness bij kinderen en jongeren. Ze is psycholoog en register counselor en begeleid zowel volwassenen, jongeren, kinderen als gezinnen en relaties in haar praktijk.

Wil je de uitleg van Marjolein bekijken over deze training, kijk dan onder deze link:

https://vimeo.com/675996023/557b857536


"Deze training mindfulness voor kinderen is een hele mooie basis om te leren hoe je mindfulness over kunt brengen naar kinderen en jongeren op de basisschool en/of middelbare school. Een aanrader voor iedereen die met kinderen of jongeren te maken heeft,
als professional of als ouder." - Martine Guldemond

"Zeer welkome aanvulling op de mindfulness voor volwassenen en zelfs behalve toepasbaar op kinderen en jongeren, ook toepasbaar op volwassenen daar iedereen altijd het kind in zich draagt. Je kind herontdekken opent deuren die wellicht gesloten of op een kier waren." - Marc Bontekoe

 

Data 22 september

Kosten 145 euro

Trainer: Marjolein Beek

meld je onderaan deze pagina aan

‘Pooh, ik wilde dat ik dit 10 jaar geleden geleerd had’.
Herken je deze opmerking van deelnemers in je mindfulness trainingen? Een diepe zucht. Er valt een kwartje, het zaadje is gepland.
Ruimte ontstaat om dat te laten
zijn wat er is. Deelnemers zakken soms letterlijk en figuurlijk in hun eigen lichaam.

En dan komt ook het besef. Het besef dat het anders kan. En gelijk daarop misschien ook wel weer dat stemmetje:
‘Waarom heeft niemand mij dit eerder
verteld.’

Daar kan wens en de intentie bij jou ontstaan; hoe mooi zou het zijn als je de aankomende generatie, de kinderen, de tieners, de jongeren ook al deze vaardigheden via een training mee kan geven? Schoolkinderen. Neefjes. Nichtjes. Buurtkinderen. Eigen kinderen.
Natuurlijk, op het moment dat we zelf mindful in
het leven staan, leven we dat ook voor aan anderen.
En door volwassenen te trainen
in deze vaardigheden geven we de wereld al iets prachtigs mee.
Maar wat nou als
we ‘onze kinderen’ dit al aan de start meegeven.
Dat we dan al beginnen met
zaadjes planten?

Zogenaamde ‘wakkere’ jongeren van 17, 18 en ouder kan je al meenemen in je volwassen trainingsgroep. Zou ik ook zeker doen. Het kan een prachtige dynamiek in je groep geven. Maar hoe leer je nu de basisschoolkinderen en de tieners deze vaardigheden aan?
Spreekt dit je aan?
Wil jij ook de doelgroep van de aankomende generatie mindfulness meegeven?
Werk je met kinderen, of wil je graag ook met kinderen werken.
Doe mee met de training mindfulness voor kinderen

Wat leer je nu (extra), hoor ik je denken : )
De basis van mindfulness blijft hetzelfde. Met volledige aandacht in het hier en nu aanwezig zijn. Prachtig, maar als je dat aan een kind zou vertellen, kijkt hij je waarschijnlijk met een vragende blik aan. Wat leg je wel uit aan een kind. Welke woorden gebruik je.
Hoe vertaal je mindfulness naar kinderen en naar tieners.

Ook de oefeningen die ze meekrijgen om thuis te doen zijn anders, maar toch ook weer hetzelfde. Het woordgebruik, de tijd, soms ook je stemgebruik.
Ik neem je
hierin mee.

Je kan je waarschijnlijk ook voorstellen dat de concentratieboog van een andere orde is dan die van veel volwassenen. Door in tijd en datgene wat je aanbiedt te variëren en in te spelen op de leeftijd hou je de groep alert en aanwezig, zonder dat jij zelf als trainer ‘heel hard aan het werk’ gaat.
Waar volwassenen vaak zelf kiezen voor een mindfulness training, worden kinderen en tieners vaak gestuurd door hun ouders/ opvoeders.
Hoe ga je hiermee
om. Weerstand, apathie (vooral bij tieners), sociale druk (peers).

Tijdens deze twee dagen mag je zelf ook weer even in de huid kruipen van het kind en de tiener in jezelf.


Het zijn praktische dagen: ik werk graag met jou samen. We
oefenen veel, veel interactie, je krijgt een beknopt werkboek voor de verschillende doelgroepen, uitgeschreven meditaties zodat je die zelf in kan spreken en veel vraag en zo goed mogelijk antwoord van mij.

Ik zie je graag!  Marjolein

______________________________________

Mindfulness in Organisaties

Deze training is geïntegreerd in het  derde jaar.

"de training heeft me geïnspireerd en heeft me scherper gemaakt op wat ik zou willen; ik weet nu hoe ik het moet aanvliegen bij bedrijven/organisaties"

"Leerzaam, creatief, leuke opdrachten, zonder dat je kennis en ervaring hebt, werd je naar huis gestuurd met een casus/opdracht, bij de tweede bijeenkomst had iedereen het op zijn eigen manier gedaan, en dat zorgde voor veel inspiratie." - Rachel Verstraten

Trainer: Meike van Tilburg

______________________________________

 

Reacties:

Het waren zeer leerzame dagen. Het was verfrissend en ik heb voor mijn gevoel nu meer handvatten gekregen om ook daadwerkelijk de cursus te geven. Kan nu ook beter onderbouwen wat de functie van de oefeningen is en aanvullende informatie geven over bijv. Mindfulness. Ook de tips op de veelvoorkomende vragen die uit een groep kunnen komen zijn handig. 

Ben heel blij dat ik deze vervolg dagen heb gevolgd, het heeft mij weer een zetje in de goede richting gegeven. Ik ben zeer tevreden over de dagen en zou het aanraden deze te volgen als aanvulling op de eerste.  - Wendy V.-

Het was heel ondersteunend om het hele programma nogmaals door te laten en te verdiepen. Vooral in te zoomen op hoe leg je dingen uit door een goede instructie te geven en te reflecteren op vragen die bij een groep leven, is heel waardevol.Wat ik geleerd heb is het verdiepen van mijn eigen trainersvaardigheden en daar meer vertrouwen in te krijgen. - Alice Kieboom -

Ik vond de vervolg dagen zeker zeer zinvol omdat er meer van ons werd gevraagd en omdat we meer gekeken hebben naar onze rol als trainer. Daarnaast blijft is ook fijn om te zien hoe een ieder gegroeid is in MF, incl ikzelf. Kortom fijne dagen!I k vind syllabus rond de theorie helder en het gebruikte boek heel goed.

Eerlijk is eerlijk. Ik heb niet zoveel aanmerkingen. Ik vind het een fijne locatie, de sfeer is ontspannen, iedereen komt tot z'n recht, heldere uitleg maar ook steun. Dus gewoon  goed, Ga zo door! TOP -Imelda Westerhof

systemisch coachen familieopstellingen opleiding mindfulness en compassiecoach
Coaches afgestudeerd Opleiding Mindfulness en Compassie Coach en Trainer
Systemisch coachen met familieopstellingen
Opleiding Mindfulness en Compassie coach en trainer

Meld je hier aan voor
de trainingen:

 

Data trainingen staan hierboven bij de teksten, meld je hiernaast aan en kies uit het menu voor welke training.

Vind rust
in je drukke leven

Heb je een vraag over deze training ?

nrto mindfulness opleiding
VMBN Vereniging Mindfulnesstrainers
CRKBO_Instelling
ABvC logo
RBCZ lid