Wat is Mindfulness

Mindfulness betekent aandachtig aanwezig zijn.

Je bent met je aandacht daar waar je bent. Bij dat wat je aan het doen bent, op de plek waar je je bevindt. Dus niet in het verleden of in de toekomst met je gedachten.

Een andere vertaling die ook voor het woord Mindfulness wordt gebruikt is opmerkzaamheid. Je bent opmerkzaam voor wat je in het hier en nu ervaart. Ziet, hoort, voelt, denkt, lichamelijk waarneemt.

Mindfulness is acceptatie

Bij mindfulness hebben we het vaak over acceptatie. Acceptatie betekent dat je je niet langer verzet tegen datgeen wat je toch niet kan veranderen, je huidige gedachte, gevoel, lichamelijk gewaarwording. Waar je wel invloed op hebt is hoe ga je met deze innerlijke wereld om. Mag het er zijn van je of veroordeel je je eigen gevoelens, of gedachten, of het ongemak ik je lichaam, of zelf een deel of je hele lichaam.

We maken een onderscheid tussen dat wat je wel kunt veranderen, en dan zeg ik ‘doen!’, en datgene wat je niet kunt veranderen en dus te accepteren hebt.

Mindfulness betekent dat je soms de dingen laat zoals ze zijn, loslaten kan je niet actief, maar de dingen laten wel.

Mindfulness traint je aandachtspier

Met mindfulness oefeningen train je je aandachtspier. Waardoor je langer en vaker met je aandacht in dit moment kunt zijn. Dit bewustzijn van wat neem ik op dit moment waar, in mezelf en om me heen, zorgt ervoor dat je eerder doorhebt wat je vaste ineffectieve patronen zijn en deze eerder kunt veranderen.

Verandering lukt bijna nooit zonder dat je eerst accepteert wie je bent en waar je bent. Lukt het wel om te accepteren, dan gaat de verandering vaak vanzelf. Niet door de wil gestuurd, maar vanuit diepe vertrouwen vanuit jezelf. Hoe mooie is dat. Moeitelozer veranderen wat je niet meer dient. Niet omdat je het wil veranderen, maar omdat je het accepteert. Dat klinkt tegenstrijdig en je verstand begrijpt waarschijnlijk niet dat het zo werkt. Daarom is het ook belangrijk om vooral te oefenen met mindfulness oefeningen en zo te ervaren wat werkt en niet werkt.

Mindfulness is iets als je dat overdraagt wat je zelf moet belichamen. Oefenen je leven lang. Met een Mindful houding in het leven staan. Daarom noem ik de Mindfulnesstraining een levenstraining. Het is geen kunstje of techniek, het is een houding waar je de rest van je leven van zult profiteren. In voorspoed en in tegenspoed.

Opleiding Mindfulness en Compassiecoach

Wil je deze houding eigen maken. Dan raad ik je aan de opleiding Mindfulness en Compassiecoach te volgen. In deze opleiding leer je niet alleen mindfulness te belichamen en onderdeel te maken van je leven. Je leert ook andere mensen te begeleiden. Een hele waardevolle en nodig aanvulling in deze opleiding is dat je ook je zelfcompassie versterkt. En leert omgaan met alles in jezelf wat je liever niet wilt ervaren of zijn.