Compassie als waardevolle aanvulling op mindfulness

Wat een genot om met mensen te werken die ervoor kiezen mindfulness coach of trainer te worden. We delen met elkaar hoe de processen in onszelf werken. Het ene na andere inzicht wordt verteld. Niet alleen inzichten maar vooral ook de ervaringen sterken ons, maken ons draagkrachtiger. We kunnen letterlijk en figuurlijk meer dragen. Waar we eerst vluchten, vermijden, afleiding zoeken van onprettige emoties als angst, verdriet, boosheid of schaamte, kunnen we deze emoties nu tegemoet treden, laten, laten zijn. En dan blijkt dat als je een emotie durft te laten zijn, want inderdaad daar is moed voor nodig, dat die vanzelf in intensiteit verandert. Het wordt draagbaarder.

Niets is blijvend

Het diepe inzicht dat alles in het leven verandert. Niets is blijvend. Maakt dat je je niet alleen vastklampt aan de ervaringen die prettig zijn. Maakt dat je ook onprettige ervaringen tegemoet kan treden en de gedachten en emoties die je daarbij ervaart er zoveel mogelijk kan laten zijn. Zodat ze hun natuurlijke weg volgen, komen, in intensiteit toenemen en afnemen.

We delen in de opleiding wat we tegenkomen als we met andere mensen werken. De patronen die we bij de ander zien, soms ook herkennen en met acceptatie kunnen benaderen.

Mindfulness is containing

Containing, noem ik het ook wel, je creëert de ruimte voor de ander om de gevoelens er te laten zijn en eigenlijk alles wat er in je binnenwereld er te laten zijn. Net zoals je dat bij jezelf doet.

Als je dan in de begeleiding door de ander wordt geraakt, dan erken je dit ook bij jezelf. Erkennen is iets anders dan helemaal met de emoties meegaan. Erkennen is iets anders dan identificeren. Je hebt een emotie, maar je bent die emotie niet. Een emotie is niets anders dan een voorbijgaande sensatie. Net zoals een gedachte een mentale constructie is, ook die komt en gaat.

Compassie de aanvulling op Mindfulness

Het mindfulnessprogramma heeft een duidelijke structuur die je als coach of trainer kunt volgen. Het bied je houvast. En de meeste houvast vind je in jezelf als trainer. Hoe houd je jezelf vast. Hoe omring je jezelf met compassie. Hoe zit het met de vriendelijkheid naar jezelf. Daarom is in de opleiding Compassie ook een belangrijk onderdeel. Eigenlijk zou iedere mindfulnesstrainer en coach voordat hij of zij een met mindfulness gaat begeleiden ook een compassietraining moeten volgen.

Opleiding Mindfulness en Compassiecoach

Binnenkort starten weer twee nieuwe opleidingsgroepen en ook een tweedejaarsgroep. Je bent welkom. Kijk maar onder:

https://academievoorleven.com/mindfulness-compassiecoach-opleiding/