Mindfulness in Westminster

Mindfulness in Westminster

In 2014 richtte een groep Britse politici van verschillende politieke partijen de ‘Mindfulness All-Party Parliamentary Group’ op. Deze groep kwam samen om de potentiële voordelen van mindfulness in de samenleving te bespreken en ontwikkelde zelf een mindfulness-programma voor politici in het parlement. Deze mindfulnesslessen werden vrijwillig gevolgd door meer dan 300 Britse parlementsleden van diverse politieke achtergronden, evenals ongeveer 800 parlementaire medewerkers. De populariteit van ‘Mindfulness in Westminster’ diende als inspiratie voor andere landen, waar mindfulness-programma’s werden geïntroduceerd in verschillende parlementen, waaronder Canada, Denemarken, Estland, Ierland, Nederland en Europa.

Onlangs verscheen er een rapport over de effectiviteit van ‘Mindfulness in Westminster’, gebaseerd op diepte-interviews met 20 deelnemende politici. Het rapport bespreekt de impact van mindfulness op politici op drie niveaus:

1. Individuele voordelen – prestaties, focus en veerkracht:

Politici beschrijven de wekelijkse mindfulnesslessen in het parlement als een rustpunt en een bron van energie. Ze ervaren meer geluk, kracht en hoop, wat hen helpt bij hun parlementaire werkzaamheden. Mindfulness vergroot hun aandacht en mentale flexibiliteit.

“In an increasingly frantic and complex world, mindfulness allows me to step into the moment and be present – and the importance of doing that should not be underestimated.”

Doreen Lawrence, Baroness Lawrence of Clarendon OBE

2. Impact op relaties en interacties met anderen – tijd nemen, luistervaardigheden, omgaan met verschillende meningen en verbinding:

Politici merken dat mindfulness hun interpersoonlijke gedrag beïnvloedt. Ze communiceren effectiever, luisteren aandachtiger en tonen meer empathie.

“It’s a blessed gift to be able to create that half-asecond difference between an immediate reaction and a response.”

Chris Ruane, Member of the British Parliament for 20 years and founder of the UK All-Party Parliamentary Group on Mindfulness

3. Invloed op de politieke cultuur – debatcultuur, polarisatie, universele waarden:

Dankzij mindfulness zijn politici meer open voor alternatieve standpunten en bereid om gemeenschappelijke gronden te zoeken. Ze ervaren een vriendelijkere politiek met meer respect en bedachtzaamheid.

“Mindfulness might create the space in you to think a little more openly about how you interact with other people and other things…”

Kate Parminter, Baroness Parminter

In de conclusies zegt parlementslid Lord Alan Howarth zegt hierover nog het volgende: “Het wederzijds respect, de bereidheid om te luisteren, de vriendelijkheid, het open-minded zoeken naar elkaar begrijpen, zijn de cruciale fundamenten voor een betere politiek en worden door een mindfulnesspraktijk ontwikkeld en ondersteund.”

Hierbij the report:

https://www.themindfulnessinitiative.org/Handlers/Download.ashx?IDMF=1af56392-4cf1-4550-bdd1-72e809fa627a

 

En twee kranteartikelen:

https://www.theguardian.com/it-makes-me-a-better-mp-british-politicians-are-in-love-with-meditation

https://www.ft.com/

 

Interesse in zelf opgeleid te worden als mindfulnesstrainer of op zoek naar een goede beoefening van mindfulness? Kijk hier voor de startdata van de opleiding Mindfulness en Compassie coach en trainer