Mindfulness heeft Zelfcompassie nodig

Wanneer je begint te mediteren leer je je te richten op de ademhaling. 

Vaak wordt je dan geconfronteerd met hoe lastig het soms al is om maar bij een paar seconden met je aandacht bij je ademhaling te blijven. 

Je dacht al dat je veel aan het denken was, maar dan kom je er pas echt achter hoe de stroom van gedachten maar doorgaat. De opdracht, ‘richt je op je ademhaling’ lijkt simpel, maar blijkt veel moeite te kosten. En je kan in een strijd belanden waarbij je jezelf op de kop geeft dat het je niet lukt je aandacht langer dan een paar seconden vast te houden. Het voelt als hard werken.

Hier komt Zelfcompassie als aanvulling op Mindfulness om de hoek

Bij het mindfulness is compassie net zo belangrijk. Vooral zelfcompassie met mindfulness. Het helpt namelijk om mild naar jezelf te zijn over het feit dat de gedachten steeds doorgaan in je hoofd.

Mediteren is niet een droge, technische oefening, en het is ook niet de bedoeling dat je hard werkt, of jezelf forceert je gedachten stil te krijgen.

Om het mediteren vol te houden heb je warmte en vriendelijkheid nodig naar jezelf. Mediteren betekent met en bij jezelf zijn. Dicht bij jezelf. Op een eenvoudige manier. Je rust je aandacht op een vriendelijke manier bij je ademhaling, zonder innerlijke strijd. Je concentratie en bewustzijn nemen toe. Je wordt je bewust van je emoties en wat er met je emoties gebeurt, Je drukt je emoties niet weg, maar laat ze, bent er met vriendelijkheid bij. Net zo als je bij een klein kind bent wat emotioneel is. Door te mediteren leren we onszelf beter kennen en staan we in een betere in relatie met ons voelen. We voelen meer verbinding met onszelf.

Aandacht geven aan dit moment en wat je in dit moment ervaart is een van de vriendelijkste dingen die je kunt doen naar jezelf en anderen.

Er gebeurt veel de laatste maanden in deze crisistijd. Misschien voel je onzekerheid of angst om wat er allemaal gebeurt.

We hebben op veel dingen controle in het leven maar ook op een aantal dingen niet, zoals ziekte, dood, verval. Tijdens de crisis worden vele mensen hiermee geconfronteerd. Dit kan een gevoel van machteloosheid geven.

Accepteer wat je niet kunt veranderen

Als we accepteren dat we niet overal controle over hebben, kunnen we onze aandacht en energie verplaatsen naar de gebieden waar we wel invloed kunnen hebben. Dat kan zelfs in zware omstandigheden. 

We kunnen op een open manier kijken hoe we kunnen bijdragen in tijden van kwetsbaarheid, pijn en angst. Aan anderen en aan onszelf.

Om te beginnen helpt het om je gevoelens niet weg te duwen maar ze te laten, dus wat je voelt niet groter of kleiner te maken met je denken.

Daarnaast kan je je aandacht richten op de mooie momenten in het leven, in plaats van je steeds met negativiteit bezig te houden.

Verder mag je jezelf gunnen om te mogen uitrusten, en zacht naar jezelf te zijn.

Je kan vriendelijkheid naar anderen tonen, een klein gebaar geeft groot plezier en maakt dat je je meer verbonden voelt.

Probeer ook eens met aandacht bij jezelf en bij anderen te zijn. Zonder oordeel te luisteren.

De komende tijd starten nieuwe groepen van de Opleiding Mindfulness en Compassiecoach en trainer.
Kijk hoe deze opleiding je kan helpen in je leven en je werk met mindfulness en zelfcompassie.