Wat is het verschil tussen Mindfulness en Compassie

Mindfulness en Compassie horen bij elkaar

Het een kan niet zonder het ander. En ze versterken elkaar. In de meeste gevallen adviseren we om eerst de mindfulnesstraining te doorlopen voordat je de compassietraining volgt.

Mindfulness leert je op te merken wat er in het nu is, wat denk je, voel je, voel je in je lichaam, wat hoor je.

Mindfulness leert je je automatische reactiepatronen helder te zien, en bewust om te gaan met je gedachten en gevoelens. Je creëert een keuzemoment waardoor je over kan gaan tot een bewuste respons in plaats van een automatische reactie.

Met mindfulness leer je je minder te identificeren. Je hebt gedachten, maar je bent niet je gedachte, je hebt gevoelens, maar je bent niet je gevoel…

Mindfulness maakt je aandachtig

Hoe is het nu? En leert te accepteren wat je niet kunt veranderen.

Zelfcompassie heeft deze basis nodig. Om bewust op je eigen ongemak, pijn en lijden te reageren is het nodig om te zien hoe je automatisch reageert en wat het effect daarvan is.

In de compassietraining worden zowel prettige als onprettige emoties geraakt. Oude patronen kunnen zichtbaar worden. Mindfulness kan hierbij helpen dat je overspoelt wordt door emoties.

Zelfcompassie is vriendelijk en mild

Zelfcompassie betekent dat je eigen ongemak, pijn en lijden erkent als onlosmakelijk deel van het leven. En dat je vriendelijk, mild naar jezelf bent in goede en en vooral ook in minder goede tijden.

Waar mindfulness vraag: ‘wat ervaar is nu’, vraagt zelfcompassie: ‘wat heb ik nu nodig’.

Waar mindfulness helpt ruimte te maken voor de onprettige ervaring van ongemak of pijn, helpt zelfcompassie jezelf met deze ervaring te omarmen. Met een open, warme, liefdevolle, geduldige houding. Zelfcompassie leert je goed voor jezelf te zorgen. Zowel naar jezelf als in contact met anderen of als je voor anderen zorgt.

In de opleiding Mindfulness en Compassiecoach zijn beide trainingen volledig opgenomen en geïntegreerd.