Mindfulness en compassie in werk en leven

Vakantiepret en werkbalans

We hopen dat jullie net zo’n relaxte zomer hebben gehad als wij.
De zon, het strand, de steden en natuur, de festivals, de nieuwe avonturen, nieuwe ontmoetingen, het was fijn.

Maar zoals het spreekwoord zegt, “Alle goede dingen komen tot een einde.” Het is tijd om terug te keren naar de dagelijkse sleur, maar dat betekent niet dat we de vrijheid en plezier van de vakantie volledig moeten opgeven.
Laten we ontdekken hoe we een beetje vakantiegevoel in ons dagelijks leven kunnen behouden!

Een aantal tips om het vakantiegevoel te behouden, met  mindfulness en compassie in je werk en leven:

Creëer een ontspannen werkomgeving
Versier je werkruimte met vakantieherinneringen zoals foto’s, souvenirs of een leuke kalender met vakantiefoto’s. Neem af en toe een mindful moment om deze items te bekijken en wanneer je het gevoel bij de herinnering even weer ophaalt en lichamelijk voelt, is dat werkt dat ook kalmerend, een momentje om van zelfcompassie.

Plan mindful en compassievolle mini-pauzes
Neem korte pauzes gedurende de dag om even weg te stappen van je werk en bewust te ontspannen. Sluit je ogen, haal diep adem en richt je aandacht volledig op het moment, wat voel je nu, is dat oké om te voelen, kan je gedachten laten komen en gaan zonder er een oordeel over te hebben? Wat merk je op in je lichaam. In de Mindfulness en Compassiecoach Opleiding noemen we dit de drie minuten ademruimte. Het helpt je om even uit de dagelijkse routine te stappen en bewust stil te staan bij wat er is. Misschien besluit je daarna wat meer compassie voor jezelf te hebben met wat of hoe je het verder doet.

Bewuste mindful flexibiliteit
Als je de mogelijkheid hebt om je werkschema enigszins aan te passen, overweeg dan om op flexibele tijden te werken. Gun jezelf dit met een mindful en zelfcompassievolle benadering. Dit geeft je de vrijheid om je dag te organiseren op een manier die bij jou past

Herintroduceer mindfulness en zelfcompassie in je weekends
Reserveer ‘mindful en zelfcompassie tijd’ in het weekend voor activiteiten die je leuk vindt, vergelijkbaar met wat je op vakantie zou doen. Denk aan mindful wandelingen, fietstochten, kunst bekijken, of het bewust bezoeken van vrienden en familie, terwijl je met zelfcompassie die activiteiten zolang te doen als voor jou goed voelt en jezelf toestaat van deze momenten te genieten.

Blijf actief
Vakanties omvatten vaak veel fysieke activiteit. Blijf mindful in beweging door regelmatig te sporten, zelfs als het slechts een mindful wandeling of yoga-sessie is. Als je goed in je lichaam zit, kan je ook makkelijker in het nu genieten en voel je hoezeer het vanuit zelfcompassie is wat je doet en niet doet.

Stel nieuwe mindful doelen met zelfcompassie
Stel inspirerende mindful doelen voor jezelf, zowel persoonlijk als professioneel, terwijl je zelfcompassie toestaat om menselijk te zijn en niet perfect. Wees mindful in het proces van het nastreven van deze doelen en geniet van elke stap onderweg. De weg is belangrijker dan het bereiken van het doel.

Cultiveer een mindful vakantie mindset
Probeer de mindful mentaliteit van ontspanning en avontuur die je tijdens de vakantie hebt ervaren te behouden, zelfs tijdens je werk, en wees tegelijkertijd begripvol en mild voor jezelf. Wees nieuwsgierig en open voor nieuwe uitdagingen, terwijl je bewust blijft van wat compassievol voor jezelf is en voor anderen.

Blijf verbonden met vakantievrienden
Als je vrienden hebt ontmoet tijdens je vakantie, blijf dan in contact. Het onderhouden van deze relaties kan een brug slaan tussen je vakantie- en werkleven.

Leer van de vakantie ervaringen
Reflecteer op welke aspecten van je vakantie je het meest vreugde brachten en probeer de mindful elementen in je dagelijks leven op te nemen. Misschien was het de spontaniteit, het verkennen van nieuwe plaatsen of gewoonweg het mindful zijn. Zelfcompassie kan je helpen om vriendelijk voor jezelf te zijn tijdens dit proces.

Prioriteer mindfulness en compassie in werk en leven
Zorg ervoor dat je een gezonde, mindful balans behoudt tussen werk en privéleven, terwijl je zelfcompassie jezelf toestaat om te falen en weer op te staan wanneer dingen niet perfect gaan. Overmatige werkstress kan het vakantiegevoel snel tenietdoen, dus wees vriendelijk voor jezelf. Het behouden van het vakantiegevoel in je werkleven met een mindful en zelfcompassievolle benadering vereist bewuste inspanning, maar het kan je helpen om positiever en gelukkiger te zijn in je dagelijkse activiteiten.

— – – –

Wil je geïnspireerd en gestimuleerd worden tot een leven vol aandacht en zelfcompassie?
Binnen de Academie voor Leven is de Opleiding Mindfulness en Compassiecoach de meest bezochte opleiding. Deelnemers volgen deze opleiding voor zichzelf en/of om binnen werk mensen te helpen.Binnenkort start de 60e groep.

De opleiding tot mindfulness en compassiecoach kan aanzienlijk bijdragen aan het behouden van het ‘vakantiegevoel’ in je werkleven, en hier is hoe:

Diepgaand zelfinzicht
Tijdens de opleiding leer je meer over je eigen gedachten, emoties en reactiepatronen. Dit vergroot je zelfbewustzijn en helpt je beter te begrijpen waarom je op bepaalde manieren reageert op stress en uitdagingen, en hoe je dit kunt veranderen.

Mindful stressmanagement
 De opleiding voorziet je van mindfulness- en compassietechnieken om met stress en druk om te gaan. Je leert hoe je mindfulness kunt toepassen in je werk, zodat je zelfs in drukke tijden kalm en gefocust kunt blijven.

Zelfcompassie
 Een van de kernprincipes van mindfulness en compassie is dat je leert hoe je vriendelijk en begripvol kunt zijn voor jezelf, zelfs als dingen niet gaan zoals gepland. Dit helpt je om minder streng voor jezelf te zijn en het vakantiegevoel te behouden, zelfs in uitdagende werkomstandigheden.

Emotionele balans
 Mindfulness en compassie dragen bij aan emotionele stabiliteit. Je leert hoe je met emoties kunt omgaan zonder overweldigd te raken. Hierdoor kun je positieve emoties koesteren en negatieve emoties sneller loslaten, wat bijdraagt aan het vakantiegevoel.

Effectieve communicatie
De opleiding behandelt ook communicatieve vaardigheden en empathie. Dit helpt je om beter te communiceren met collega’s, leidinggevenden en klanten, waardoor de werkomgeving positiever en samenwerkingsgerichter wordt.

Levensbalans
De opleiding moedigt aan tot een gezonde balans tussen werk en privéleven. Je leert hoe je je tijd en energie effectiever kunt beheren, zodat je voldoende ruimte hebt voor ontspanning en plezier naast je werkverplichtingen.

Het delen van Mindfulness en Compassie in werk en leven
Als mindfulness en compassiecoach kun je deze waardevolle vaardigheden ook delen met anderen. Het helpen van anderen bij het vinden van balans en welzijn kan zelf ook bijdragen aan je eigen ‘vakantiegevoel’, omdat je voldoening haalt uit het helpen van anderen.
Al met al kan een opleiding tot mindfulness en compassiecoach je niet alleen helpen om het mindfulness en compassie in werk en leven te behouden, maar ook om een meer vervuld en bewust leven te leiden, zowel persoonlijk als professioneel. Het stelt je in staat om met uitdagingen om te gaan met een gevoel van rust en positiviteit.

Als je wilt weten wat de opleiding inhoudt, kijk dan op deze pagina:
https://academievoorleven.com/mindfulness-compassiecoach-opleiding/

Wie weet tot ziens.

Neem iedere week een dag vakantie
Neem iedere dag een uur vakantie
Neem ieder uur vijf minuten vakantie
Neem iedere minuut tien seconden vakantie