Mindfulness en aanraken

Een van de thema’s in de opleiding Mindfulness en Compassiecoach vandaag was aanraken.

Aanraken en aangeraakt worden is heel compassievol naar jezelf.

Als je aangeraakt wordt werkt dit positief/activerend voor je parasympathische zenuwstelsel. Dit is een deel van je autonome zenuwstelsel. Zodra het ‘parasympathische’ is ingeschakeld, komt het hormoon oxytocine vrij, dit zorgt dit ervoor dat je lichaam kalmeert en kan herstellen van onder andere drukte en stress. En dat je beter kan slapen, en beter voedsel verteerd. Voor je algehele gezondheid goed dus.

Oxytocine oftewel gelukshormoon

Het hormoon oxytocine wat vrij komt, wordt ook wel knuffel of gelukshormoon genoemd. Dit is ook het hormoon wat vrij komt als een vrouw borstvoeding geeft en ook helpt als een vrouw aan het bevallen is om de baarmoeder te laten samentrekken. Het hormoon helpt om een band te voelen (verbinding) met haar kindje. Veel knuffelen maakt oxytocine vrij en versterkt de band met het kindje.

Het hormoon dat er toe leidt dat wel ons veilig, tevreden en verbonden voelen.

Soms hebben we behoefte aan aanraking van een ander. En dat kan zeker ook heel fijn zijn. Vooral als je voelt dat de ander op dat moment echt in het nu is en bij jou is met zijn of haar aandacht. Maar wist je dat je hetzelfde gevoel kan krijgen als je jezelf aanraakt, streelt en vastpakt. Leg bijvoorbeeld je hand op je hart of op je buik. Streel je eigen armen, of leg je hand bovenop, voor of achter op je hoofd en koester jezelf.

Het hormoon oxytocine kan ook worden aangemaakt als je een Mindful gesprek hebt of als je mindfulnessoefeningen of compassieoefeningen doet.

Oxytocine heeft dus een kalmerende invloed, en een remmende invloed op angst en stress. Het remt de werking van de amygdala af. De amygdala is het gedeelte van onze hersenen die actief uitkijkt naar gevaar. Echt gevaar of bedacht gevaar doet dit gedeelte van je hersenen activeren. Het zorgt ervoor dat je allert bent, ‘aan’ staat.

Mindfulness en Compassie

Door mindfulness en compassie te beoefenen kan je je angstreacties beter beheersen of voorkomen, en blijf je rustiger. En ben je meer in contact met wat jij nodig hebt.

Kristin Neff  (zij heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan en boeken geschreven over de werking van de compassie trainen) zegt: de kortste route naar zelfcompassie is jezelf aanraken. Begin je daar vandaag mee?

Een aantal tips voor het aanmaken van oxytocine:

 • Kijk iemand van wie je hart opengaat een minuut aan in de ogen
 • Knuffel het liefst 5 tot 8 keer per dag, al is het maar 20 seconden, wees echt met je aandacht daar
 • Trek een kind (of je partner) op je schoot en adem met je buik in de rug of buik naar buik diep in en uit
 • Knuffel je huisdier
 • Geef en ontvang echte complimentjes
 • Streel je eigen bovenarmen, je hoofd, je bovenbenen, je buik
 • Adem bewust diep in en uit naar je buik
 • Ga alleen naar de sauna, niet praten, alleen je lichaam voelen
 • Neem een warm bad met een rustig muziekje
 • Beoefen een langzame vorm van yoga, bijvoorbeeld yin of hatha yoga
 • Mediteer, doe mindfulnessoefeningen en compassieoefeningen

Lees en leer meer onder deze opleiding Mindfulness en Compassiecoach