Chronische pijn

Zelfcompassie bij chronische pijn:
een sleutel tot verlichting en een waardevol leven

Wanneer je chronische pijn hebt, kan dit je veel aandacht vragen en je dagelijkste leven beperken. Constant pijn hebben vraagt ook veel energie van je. Ik stuitte op een onderzoek waaruit blijkt dat we als we geen invloed op onze pijn hebben, we wel invloed kunnen hebben op ons lijden. Dit onderzoek is onder vrouwen uitgevoerd.

Het blijkt dat bij vrouwen met chronische pijn zelfcompassie een grote rol speelt in het verzachten van depressieve gevoelens. Het vermogen om mild en begripvol met jezelf om te gaan, kan een krachtige bescherming bieden tegen de mentale uitdagingen die vaak gepaard gaan met aanhoudende pijn.

Niet-compassievolle reacties, zoals zelfkritiek, isolatie en overidentificatie, kunnen het lijden juist vergroten en een voedingsbodem vormen voor depressieve klachten.

Zelfcompassie gaat verder dan alleen aardig zijn voor jezelf; het is een diepere houding van acceptatie en verbondenheid. Bij chronische pijn blijkt deze houding van groot belang te zijn. Onderzoek wijst erop dat het versterken van positieve aspecten, zoals vriendelijkheid, mindfulness en medemenselijkheid, samenhangt met een betere mentale gezondheid. Het is ook een goede methode om te voorkomen dat je jezelf veroordelen, jezelf afzondert en jezelf verliest in de pijn.

Zelfcompassie meer impact op je mentale welzijn dan chronische pijn

Een recente studie heeft aangetoond dat niet-compassievolle reacties sterkere invloed hebben op depressieve gevoelens dan de pijn zelf. Dit betekent dat hoe je met jezelf omgaat, meer impact heeft op je mentale welzijn dan de intensiteit van je chronische pijn. Negatieve patronen zoals zelfkritiek kunnen je gevangen houden in een vicieuze cirkel van lijden, terwijl mildheid en mindfulness juist ruimte creëren voor heling en een gevoel van verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

In een onderzoek onder vrouwen met chronische musculoskeletale pijn werd duidelijk dat niet-compassievolle reacties niet alleen bijdragen aan depressieve symptomen, maar ook aan beperkingen in het ervaren van een waardevol leven. Terwijl pijn vaak fysieke grenzen oplegt, blijkt de manier waarop je met die pijn omgaat net zo bepalend te zijn. Positieve aspecten van zelfcompassie, zoals mindfulness en medemenselijkheid, kunnen helpen om in het moment te blijven en een diepere verbondenheid te voelen.

Deze inzichten maken duidelijk dat bij chronische pijn een nieuwe benadering nodig is. Het verminderen van negatieve patronen zoals zelfkritiek en isolatie, gecombineerd met het versterken van compassievolle reacties, kan een wezenlijke bijdrage leveren aan verlichting. Het is niet alleen belangrijk om aandacht te hebben voor de fysieke pijn, maar ook voor de verhalen die we eromheen creëren. Zelfcompassie kan een deur openen naar een leven dat niet alleen draait om pijn, maar ook om betekenis en verbondenheid.

Heling bij chronische pijn

Ben je benieuwd hoe zelfcompassie jou kan helpen om beter om te gaan met chronische pijn? Het onderzoeken en versterken van jouw mildheid en acceptatie kan een belangrijke stap zijn naar een meer waardevol en vervuld leven. Ontdek wat compassie voor jezelf kan betekenen en hoe het je kan ondersteunen op je weg naar heling.

Kijk even naar de opleidingen Mindfulness en Compassie Coach/trainer en de opleiding Holistisch Systemisch Coach, en zie hoe zelfcompassie een wezenlijk onderdeel van deze opleidingen is.

Waarom?
Omdat het niet alleen bij chronische pijn helpt, maar bij allerlei gedachten, gevoelens en lichamelijke ongemakken en omdat bewezen is dat het je psychische en lichamelijke welzijn versterkt.

Opleiding Holistisch Systemisch Coach

Opleiding Mindfulness en Compassiecoach

Bron: Sérgio A Carvalho, José Pinto-Gouveia, David Gillanders, Teresa Lapa, Ana Valentim, Elsa Santos, Juliana Paciência, Paula Castilho (2020). Above and beyond emotional suffering: the unique contribution of compassionate and uncompassionate self-responding in chronic pain. Scand J Pain. Oct 25;20(4):853-857.